Νέα δέσμη παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τα μέτρα αφορούν στο πετρέλαιο κίνησης, παλαιές οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, τους servicers, ενώ παράλληλα δόθηκε το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες παρεμβάσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Επιδότηση 15 λεπτών στο ντίζελ
Από την 1η έως και τις 15 Οκτωβρίου αυξάνεται η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης από 10 σε 15 λεπτά το λίτρο, με το ποσό της κρατικής επιδότησης να αντιστοιχεί σε 12 λεπτά χωρίς ΦΠΑ. Το δημοσιονομικό κόστος για το συγκεκριμένο δεκαπενθήμερο υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.
Η κρατική επιδότηση προστίθεται στην έκπτωση των διυλιστηρίων, ύψους 5 λεπτών το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης. Έτσι, η συνολική ελάφρυνση στην αντλία αναμένεται να φτάσει τα 20 λεπτά το λίτρο.
Η κυβέρνηση θα επανεξετάζει τις παρεμβάσεις ανά δεκαπενθήμερο, λόγω της μεταβλητότητας των διεθνών τιμών ενέργειας. Νέες ανακοινώσεις για τα καύσιμα κίνησης αναμένονται έως τις 14 Οκτωβρίου.
Από 72 σε 120 δόσεις για παλαιές οφειλές
Το πλαίσιο ρύθμισης παλαιών οφειλών διευρύνεται από 72 σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία καταβολή τα 30 ευρώ.
Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Παράλληλα, όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση των 72 δόσεων θα μπορούν, με αίτησή τους, να μεταφερθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.
Η αίτηση ένταξης θα μπορεί να υποβληθεί έως τις 30 Ιουνίου 2027, ενώ το επιτόκιο της ρύθμισης διαμορφώνεται στο 5,84%, όσο και στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Για οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2025 και μετά εξακολουθεί να ισχύει η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.
Νέοι κανόνες για τους servicers
Παράλληλα, αυστηροποιείται το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers). Συνολικά προβλέπονται 16 παρεμβάσεις, εκ των οποίων οκτώ αφορούν στην ενίσχυση της προστασίας των οφειλετών και οκτώ τη διαφάνεια, την εποπτεία και τη λογοδοσία των servicers.
Μεταξύ των μέτρων προβλέπεται, ότι εφόσον servicer παραβιάσει συμφωνημένη ρύθμιση, η σχετική πράξη θα ακυρώνεται, θα επιβάλλεται πρόστιμο έως 500.000 ευρώ και ο οφειλέτης θα πιστώνεται αυτόματα με πέντε δόσεις, της αρχικής συμφωνίας.
Προβλέπονται επίσης συγκεκριμένες προθεσμίες και κανόνες για την απευθείας διαπραγμάτευση οφειλετών με τους servicers, καθώς και τεκμηριωμένη πρόταση ρύθμισης. Στο νέο πλαίσιο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, πλαφόν 15% στην προκαταβολή που μπορεί να ζητηθεί κατά τη ρύθμιση οφειλής, ενώ σε περίπτωση μη παροχής πλήρους εικόνας της οφειλής εντός 45 ημερών προβλέπεται «πάγωμα» των τόκων.
Πετρέλαιο θέρμανσης: Νέες ανακοινώσεις στις 14 Οκτωβρίου
Για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε, ότι στόχος είναι η τιμή να διαμορφωθεί κάτω από το 1,75 ευρώ το λίτρο. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν στις 14 Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν από την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου.
Το ύψος της παρέμβασης θα καθοριστεί με βάση την πορεία των διεθνών τιμών, ενώ η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει και ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης.
Παράταση της πρωτοβουλίας για μειωμένες τιμές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε επίσης την παράταση έως το τέλος Δεκεμβρίου της εθελοντικής πρωτοβουλίας για μειωμένες τιμές, σε συγκεκριμένους κωδικούς προϊόντων.
Στην προηγούμενη φάση συμμετείχαν περισσότερα από 1.600 προϊόντα, ενώ 387 κωδικοί έχουν ήδη ενταχθεί στην επόμενη φάση για το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.
Όλες αυτές οι παρεμβάσεις – όπως ήδη είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός- έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, με την κυβέρνηση να δηλώνει, ότι θα επανεξετάζει τα μέτρα ανάλογα με την εξέλιξη των διεθνών τιμών ενέργειας και τις δημοσιονομικές δυνατότητες.


Ηλεκτρονική Εφημερίδα
